Psihoterapie cu Vladimir Neacșu

Terapia prin Realitate Virtuală: O Cale Efectivă către Depășirea Fobiilor

Terapia prin Realitate Virtuală

Terapia prin realitate virtuală este o modalitate inovatoare de a trata fobiile și tulburările anxioase, oferind un mediu sigur și controlat pentru expunerea graduală la stimuli care declanșează teama. Această abordare integrativă combină tehnologia de realitate virtuală cu principiile psihoterapiei cognitive-comportamentale, permițându-ne să adresăm cu succes o varietate de fobii, inclusiv fobia de înălțime, arahnofobie, claustrofobie, fobia de ace sau frica de a vorbi in public.

Cum Funcționează Terapia prin Realitate Virtuală?

  Terapia prin RV presupune următoarele etape:
 • Evaluare Profundă: Înainte de a începe tratamentul, efectuăm o evaluare exhaustivă a istoricului și simptomelor dumneavoastră. Aceasta ne ajută să personalizăm terapia în funcție de nevoile și nivelul de confort al fiecărui pacient.
 • Sesiuni de Terapie Virtuală: Utilizăm echipamente de realitate virtuală pentru a crea un mediu virtual care reproduce cu precizie situațiile care vă provoacă frică.
  Cu ajutorul terapeutului vă expuneți treptat și controlat la aceste situații.
  Progresul este monitorizat și adaptat în timp real pentru a asigura o experiență terapeutică eficientă.
 • Dezvoltarea Abilităților de Gestionare a Stresului: Pe măsură ce avansați în terapie, vă învățăm tehnici de gestionare a stresului și strategii de față cu anxietatea pentru a vă ajuta să vă confruntați cu succes cu fobiile și să le depășiți.

Exemplificare: Terapia pentru Fobia de Înălțime 
 • Pentru a ilustra eficacitatea terapiei prin realitate virtuală, să luăm în considerare terapia pentru fobia de înălțime.

  În acest caz, veți fi echipat cu ochelari de realitate virtuală și veți fi introdus într-un mediu virtual care simulează treptat diferite niveluri de înălțime de la ușor la înfricoșător.

  Terapeutul vă va ghida în timpul sesiunii, ajutându-vă să vă simțiți în siguranță și să gestionați anxietatea în timpul expunerii.

Beneficiile Terapiei prin Realitate Virtuală

 • Control Total: Terapeutul are control complet asupra mediului virtual, asigurându-se că expunerea este personalizată și controlată, evitând supraexpunerea.
 • Experiență Realista: Realitatea virtuală oferă o simulare extrem de autentică a situațiilor de anxietate, ceea ce permite creierului să răspundă la stimuli ca și cum aceștia ar fi reali.
 • Siguranță și Confort: Fiind în cabinetul terapeutului, știți că puteți opri experiența în orice moment, ceea ce vă conferă un sentiment de siguranță.
 • Monitorizare Profesională: Terapeutul monitorizează progresul și ajustează terapia pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră, asigurându-se că vă simțiți sprijiniți pe parcursul tratamentului.

Meyerbröker, K., & Emmelkamp, P. M. (2010).

Eșantion: Review sistematic a 20 de studii.

Eficacitate: Studiul a constatat că VRET are eficacitate comparabilă cu terapia prin expunere tradițională pentru majoritatea fobiilor.

Opriş, D., Pintea, S., García-Palacios, A., Botella, C., Szamosközi, Ş., & David, D. (2012).

Eșantion: Meta-analiză a 13 studii

Eficacitate: Terapia prin expunere la realitate virtuală a arătat o eficacitate similară cu terapia prin expunere tradițională în tratarea tulburărilor de anxietate, inclusiv fobii.

Powers, M. B., & Emmelkamp, P. M. (2008).

Eșantion: Meta-analiză a 21 de studii

Eficacitate: Eficacitatea VRET a fost comparabilă cu terapia prin expunere în viața reală pentru diverse fobii, cu rate ale răspunsului variind de la 60% la 90% în funcție de fobie și de studiu.

Bouchard, S., Côté, S., St-Jacques, J., Robillard, G., & Renaud, P. (2006).

Eșantion: 23 de participanți cu arahnofobie

Eficacitate: 83% dintre participanți au arătat o reducere semnificativă a simptomelor fobiei lor după tratament.

Rothbaum, B. O., Hodges, L. F., Ready, D., Graap, K., & Alarcon, R. D. (2001).

Eșantion: 16 veterani din războiul din Vietnam cu PTSD

Eficacitate: 50% dintre veterani au arătat o reducere semnificativă a simptomelor PTSD după tratament.

Meyerbröker, K., & Emmelkamp, P. M. (2010). Virtual reality exposure therapy in anxiety disorders: a systematic review of process-and-outcome studies. Depression and Anxiety, 27(10), 933-944.

 Powers, M. B., & Emmelkamp, P. M. (2008). Virtual reality exposure therapy for anxiety disorders: A meta-analysis. Journal of Anxiety Disorders, 22(3), 561-569.

Bouchard, S., Côté, S., St-Jacques, J., Robillard, G., & Renaud, P. (2006). Effectiveness of virtual reality exposure in the treatment of arachnophobia using 3D games. Technology and Health Care, 14(1), 19-27.

Rothbaum, B. O., Hodges, L. F., Ready, D., Graap, K., & Alarcon, R. D. (2001). Virtual reality exposure therapy for Vietnam veterans with posttraumatic stress disorder. The Journal of Clinical Psychiatry, 62(8), 617-622.

Opriş, D., Pintea, S., García-Palacios, A., Botella, C., Szamosközi, Ş., & David, D. (2012). Virtual reality exposure therapy in anxiety disorders: A quantitative meta-analysis. Depression and Anxiety, 29(2), 85-93.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Hello 👋
Cum te pot ajuta?